maanantai 25. syyskuuta 2017

Lappi

monipuoliset ja luonnolliset raaka-aineet ovat lappilaisen keittiön rikkaus. Raaka-aineista tehdään puhtaita pohjoisen makuja.Kalat kasvavat puhtaissa tunturivesissä. Poronliha on vähärasvaista, runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita sisältävää täyttä.Leipäjuusto kuuluu olennaisesti lappilaiseen kahvi- ja jälkiruokapöytään. Lappilainen leipäjuusto on paksu, sisältä mehevä ja pinnalta kauniin kullanruskeaksi täplittynyt. Tulolähteitä ja raaka-aineita ovat myös metsien ja soiden marjat: hilla, puolukka, karpalo ja mustikka.Porotalous on aina ollut ja on edelleen merkittävä elinkeino. Porotiloilla on edelleen käytössä perinteinen tapa ilmakuivata erotuksissa teurastettujen porojen lihaa. Rinnalle on myös tullut nykyaikaisia säilytysmenetelmiä kuten pakastaminen. Lapin puikulaperuna on saanut ensimmäisenä suomalaisena tuotteena EU:n myöntämän SAN-alkuperänimisuojan. Lapin puikula on perunan pohjoinen paikallislajike. Sitä on viljelty routivan maan ja paksun lumipeitteen Lapissa vuosisatojen ajan. Kesäisin perunat kasvavat yöttömässä yössä. Lapin puikula soveltuu rakenteensa takia erityisen hyvin soseeksi ja uuniruokien raaka-aineeksi.