torstai 21. syyskuuta 2017

Länsi-Suomen Ruokakulttuuri

                                                                                                                                   Länsi-Suomen Ruokakulttuuri

Tyypillisiä länsisuomalaisija ruokia olivat erilaiset keitot, veriruoat, hapanmakeat ruoat ja rannikkoseudulla kalaruoat. Ruoat valmistettiin keittämällä joko takassa tai avotulella. Vasta tehdyt, kuumat ja rasvaiset makkarat olivat suurinta herkkua. Monissa taloissa arkiateria sisälti vain suolasilakka, kuivaa leipää ja piimää. Leipä oli reikäleipää, koska suurleipomuksia järjestettiin vain pari kertaa vuodessa. Reikäleipä säilytettiin kattoon kiinnitetyissä orsissa.

Lihakeiton resepti:

Lihan keittäminen:
5 dl vettä
noin 250 g luista lihaa
( kylki, etuselkä tai potka )
1 sipuli
1/2-1 tl suolaa
5 maustepippuria
1 laakerinlehti

1. Mittaa vesi kattilaan ja huuhdo lihasta mahdolliset luunsirut nopeasti kylmällä vedellä.
2. Pane liha kiehumaan kattilaan.
3. Kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla, jotta keiton liemestä tulee kirkasta. Hienonna sipuli.
4. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää mausteet ja hienonnettu sipuli.
5. Hauduta kannen alla kypsäksi. Liha on kypsää, kun luu irtoaa lihasta.
6. Pese, kuori ja kuutioi juurekset. Lisää ne kiehuvaan keitinliemeen.
7. Pese, kuori ja lohko perunat. Lisää ne keittoon.

Keiton muut ainekset:
AqR
Pieni pala lanttua
1/2-1 porkkana
Pieni pala selleriä
Pieni pala palsternakkaa
3 perunaa
Pieni pala purjoa
Pinnalle hienonnettua persiljaa

8. Ota kypsä liha leikkuulaudalle.
9. Halkaise, pese ja suikaloi purjo. Lisää keittoon.
10. Irrota luut lihasta ja paloittele liha. Lisää lihapalat keittoon, kun kasvikset ovat kypsiä.
11. Tarkista maku ja kypsyys. Ripottele keiton pinnalle koristeeksi hienonnettua persiljaa.

Ahvenanmaan pannukakku resepti:

1 1/2 dl riisi- tai mannapuuroa
4 dl maito
2-3 kananmunaa
1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 tl kaardemummaa
1 1/2  vehnä 

1. Valmista kuten pannukakkutaikina
2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan
3. Paista 225°C :ssa noin puoli tuntia
4. Tarjoa kermavaahdon ja luumu- tai vadelmahillon kanssa

Lähteet: hyvä maku kotitaloudenkirja, wikipedia

Tenyt:Siiri, Emmi, Denis, Arash