torstai 28. tammikuuta 2016

Somalia/Itä-afrikka

27.1.2016    

                       Somalialaista risottoa ja Canjeeroja

Itäafrikkalainen ruoka on yksinkertaista, mutta maukasta. Omaleimaista sisämaan ruohoaavikoilla asuville perinteisille karjankasvattajille on lihatuotteiden puuttuvuus. Nautaa, lampaita ja vuohia käytetään valuuttana ja vaarallisuuden mittana, ei yleisesti ruokana. Joillakin alueilla paikalliset ihmiset sekoittava maitoa ja karjan verta ruoaksi.

Muut alueen asukkaat ovat maanviljeliöitä, jotka kasvattavat erilaisia vihanneksia. Niitä ovat esimerkiksi paprikat, tomaatit, bataatti, sipulit, okra, jamssi, kassava, maissi, banaanit, mango, papaija ja sitrushedelmät. Mausteina suosittuja ovat basilika, korianteri, juustokumina, neilikka, kaneli, inkivääri ja chili.

Kuvassa valmistetaan Canjeeroja.
 
Tässä valmistetaan risottoa.

Pöytä katettuna kuudelle.


Itäafrikkalainen ruoka valmistetaan vedessä tai kookosmaidossa keittämällä, uppopaistamalla, grillaamalla tai paahtamalla kivillä. Englantilaiset ovat tuoneet omia tapojaan ja ruokiaan siirtomaakauden aikana paikalliseen ruokaperinteeseen. Länsi-Afrikkaan ovat oman ruokaperintönsä antaneet orjakauppiaat, tuoden esim. Karibialta mausteita. Läntiselle osalle tyypillistä ovat erittäin voimakkaat ja tuliset ruuat. Afrikkalaisia ruokia ovat mm. harira-keitto, sambuusat, ojja lammaspyöryköillä ja bobotie.  






Tavallisimpia ruokalajeja ovat risoton tyyppiset ruoat eli samosat. Ravinnoksi käytetään myös hyönteisiä ja kookosmaitoa. Kahvi on lähtöisin Etiopiasta. Maissi on ugalin raaka-aine, joka puolestaan on itäafrikkalainen versio fufusta. Ugali on jäykkää ruokaa, jota syödään lihan tai pataruokien kanssa. Ruoan kypsentäminen kolmella kivellä on tyypillistä itäisessä Afrikassa, ruoka keitetään yleisesti kookosmaidossa tai vedessä.

Ruoan valmistus sujui meidän ryhmän kohdalla oikein sujuvasti. Ohjeet olivat yksinkertaiset ja valmistus ei kestänyt hirveän kauan. Ruoka maistui hyvältä ja sitä riitti kaikille tarpeeksi. Mielestämme ruoka ei poikennut paljoakaan Suomalaisesta ruoasta, koska se ei ollut niin mausteista kuin oletimme.  


28.1.2016

                      Banaaniohukaisia ja hedelmävaahtoa


Banaaniohukaisten taikinaan laitettiin banaania, jauhoja, kananmunaa, sokrua, kookospähkinä hiutaleita, kookosmaitoa ja paistamiseen käytettiin juoksevaa margariinia. Vaahto koostui persikoista, appelsiinin mehua, sitruunan mehua, kuohukermaa, juoksevaa hunajaa ja päälle mantelia.

Mielestämme tästä ruoasta tulie nemmän mieleen Afrikka kuin eilisestä. Letut olivat hyvin makeita ja hyviä. Kookos ei maistunut liikaa ja banaani sopi lettuihin oikein hyvin. Valmistus sujui ripakasti. 

Letut melkein kääntä valmiina.
Letut valmiina syötäviksi.